Пређи на садржај

Bugarska podigla optužnice protiv bivših članova vlade zbog zloupotrebe položaja

Извор: Викиновости


8. септембар 2009.
Sofija/ Bugarska

Bivši ministar poljoprivrede Valeri Cvetanov optužen je u utorak (8. septembar) zbog zloupotrebe položaja u vezi sa 15 ugovora o zameni zemljišta i prvi je član bivše vlade premijera Sergeja Staniševa koji se suočava sa takvim optužbama.

Tužilaštvo je takođe podiglo optužnicu protiv šefa Državne agencije za šumarstvo Stefana Jurukova, ukazujući da je promišljeno zaključivao štetne ugovore u vrednosti skoro 2,3 miliona evra, izveštava sofijski dnevni list Dnevnik.

Glavni tužilac Boris Velčev najavio je u nedelju da će protiv bivših članova vlade biti podignute optužnice u svetlu istrage. U intervjuu državnoj Bugarskoj nacionalnoj televiziji (BNT), glavni tužilac u Sofiji Nikolaj Kokinov izjavio je da je tužilaštvu u poslednjih pet nedelja dostavljeno oko 30 važnih nagoveštaja o zloupotrebi položaja. "Pokrenute su istrage tih slučajeva i usredsredili smo sve napore na njih", rekao je on.

Stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), koja je odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u julu, bazirala je svoju kampanju na obećanju da će se boriti protiv korupcije na visokom nivou.

Od tada su članovi vlade premijera Bojka Borisova otkrili niz slučajeva u kojima su ogromne sume novca poreskih obveznika protraćene ugovorima koje su potpisali njihovi prethodnici. Neki od sumnjivih ugovora, posebno onih koji se odnose na popravku ili renoviranje postojećih vladinih zgrada ili izgradnju novih, bili su zaključivani po napumpanim cenama i uz kršenje pravila i procedura vezanih za javne nabavke.

Bugarski parlament glasao je prošle nedelje za formiranje specijalnog privremenog odbora koji će preispitati budžetsku potrošnju. Tom 12-članom telu koje čine po dva predstavnika svake od stranaka u parlamentu, dato je dva meseca da proveri da li su zaključeni ugovori i imenovanja bili u skladu sa zakonom.

Poslanik GERB-a Stojan Mavrodijev izjavio je da su u skoro svakom ministarstvu pronađeni iznenađujući dokazi o korupciji i sukobu interesa i da on očekuje da će odbor naići na višestruke slučajeve zloupotrebe položaja bivše administracije.

Država je "potpuno isceđena ", izvestio je Sofija Eho 1. septembra citirajući šeficu Borisovljevog kabineta Rumjanu Bačvarovu.

Mada je bugarska ekonomija već počela da se smanjuje i očekuje se dodatni pad kasnije ove godine, vlada Staniševa navodno je nemilice trošila javna sredstva čak i nakon što su izborni rezultati postali jasni.

Martin Dimitrov, lider desničarske Unije demokratskih snaga i šef parlamentarnog odbora za ekonomiju, izjavio je sofijskom dnevniku Trud da je između 1. i 10. jula bivša vlada potrošila preko 317 miliona evra.

Stanišev kaže da mnoge tvrdnje koje su izneli članovi nove vlade još uvek nisu proverene; on je takođe odbacio kao "sulude" tvrdnje o velikoj potrošnji poslednjih dana njegove administracije.

"Nije bilo vanredne [neplanirane] budžetske potrošnje posle izbora", rekao je bivši premijer BTV-u u petak.

Извор[уреди]