Bramerc traži objašnjenje Hadžićevog skrivanja

Извор: Викиновости


22. јул 2011.
Хаг-  (Beta) - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u petak da je hapšenjem Gorana Hadžića Srbija ispunila ključnu međunarodnu obavezu, ali je naznačio i da očekuje nove informacije iz Beograda o tome kako je bilo moguće Hadžićevo sedmogodišnje bekstvo.

„Hadžić je bio optužen 2004. godine, ali je pobegao pod sumnjivim okolnostima pre nego što bi bio uhapšen. Željno očekujemo da dobijemo dodatne informacije o tome kako je on mogao da izbegava pravdi tokom proteklih sedam godina“, rekao je Bramerc na konferenciji za štampu povodom hapšenja Hadžića.

Bramerc je podvukao da su „hapšenjem Hadžića, vlasti Srbije ispunile ključnu međunarodnu obavezu. Mi odajemo priznanje uloženim naporima predsednika Srbije Borisa Tadića, Saveta za nacionalnu bezbednost, akcionog tima... i službi koje su obavile hapšenje“.

„Verujemo da će Srbija nastaviti ovim pozitivnim putem u postupanju prema Tribunalu i da će i dalje pružati pomoć za naša tekuća suđenja tako što će omogućavati pristup vladinim arhivama i dokumentima, kao i omogućavati pojavljivanje svedoka“, naznačio je Bramerc.

Hapšenjem Hadžića, nastala je „nova faza u saradnji Srbije s Tribunalom“, kazao je Bramerc.

Извор[уреди]