Bramerc: Zločini dokumentovani, žrtve imaju pravo na pravdu

Извор: Викиновости

5. decembar 2012.
Njujork/ SAD (Beta) Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) rekao je u sredu pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da su, uprkos oslobađajućim presudama hrvatskom generalu Antu Gotovini i lideru OVK Ramušu Haradinaju, tokom tih suđenja „bez ikakve dileme, dokumentovani ozbiljni zločini“ i da „žrtve tih zločina imaju pravo na pravdu“.

Bramerc je, stoga, apelovao na nacionalne vlasti u bivšoj Jugoslaviji da „nastave sa borbom protiv nekažnjivosti u okviru svojih nadležnosti i uz pomoć povećane regionalne saradnje“. Glavni tužilac obećao im je punu podršku u tim nastojanjima.

Osvrćući se na saradnju država bivše Jugoslavije, koja, kako je naznačio, „igra ključnu ulogu“ u uspešnom okončanju tekućih suđenja, Bramerc je ocenio da Srbija, BiH i Hrvatska „nastavljaju da na vreme odgovaraju na zahteve za pomoć“ haškog tužilaštva.

Naglasio je da ga je, tokom nedavne posete Beogradu, nova Vlada Srbije uverila da će „održati prethodni pozitivni nivo saradnje“ i da je „pojačala“ istragu o mrežama koje su pružale podršku Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću dok su bili na slobodi.

Izvor[уреди]