Пређи на садржај

BiH će se žaliti zbog odluke Kosova

Извор: Викиновости


22. јул 2011.
(Beta) - Bosna i Hercegovina će se žaliti Sekretarijatu CEFTA na odluku vlade Kosova da uvede carine od deset odsto na robu koja iz BiH dolazi na Kosovo, kako bi se što pre preduzele mere da se ova odluka poništi, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević.

„Problem je nastao kada su organi Kosova, dokumenta koja prate njihovu robu pri izvozu u BiH počeli overavati pečatom vlade Kosova na carini. BiH nije priznala nezavisnost Kosova, tako da njihovi pečati ni carinska služba ne mogu biti priznati u BiH“, kazao je Zirojević za banjalučki Glas Srpske.

On je naveo da vlada Kosova nije zvanični potpisnik CEFTA sporazuma, već ga je u njihovo ime potpisao UNMIK, tako da je BiH s punim pravom osporavala njihove pečate.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić ocenio je da je carina od deset odsto uvedena kao privremena mera, za koju je predviđeno da u dogledno vreme pređe u totalnu zabranu uvoza, ako BiH i Srbija ne priznaju pečat Kosova.

„S obzirom na to da BiH ima značajan izvoz na Kosovo, ovakva mera poskupela bi izvoz BiH, ali i dovela u pitanje konkurentnost proizvoda iz BiH u odnosu na iste proizvode poreklom iz zemalja koje bi nesmetano nastavile da izvoze na Kosovo“, naglasio je Hasić.

Извор[уреди]