Bez materijalne obaveze prema Mladiću

Извор: Викиновости


1. јун 2011.
Београд-  (Beta) - Srbija nema nikakve materijalne obaveze prema Ratku Mladiću koji je izručen Haškom tribunalu, jer se nije dobrovoljno predao, ali je dužna da dostavi dokumentaciju na zahtev Mladićeve odbrane i Tužilaštva tribunala, izjavio je u sredu predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić je agenciji Beta rekao da Savet, ipak, može da odluči da iz humanitarnih razloga dodeli materijalnu pomoć licu protiv kojeg se vodi postupak pred Haškim tribunalom ako njegova porodica, odnosno advokat, dokaže da je lošeg materijalnog stanja.

Prema Ljajićevim rečima, takav zahtev mogli bi da zatraže Mladićeva porodica ili njegov advokat uz podnošenje dokaza o lošem materijalnom statusu.

„Da bi neko ostvario pravo na osnovu Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom potrebno je da ispunjava tri uslova - da je državljanin Srbije i da se dobrovoljno predao i da nije pravosnažno osuđen pred Tribunalom. Pošto se Mladić nije dobrovoljno predao on formalno pravno ne ispunjava uslove“, rekao je Ljaijć.

Извор[уреди]