Пређи на садржај

BASF i Philips prvi razvijaju korišćenje OLED osvetljenja kao providnog krova automobila

Извор: Викиновости25. januar 2012.
(PRObjave) - Ludvigsafen i Ajndhoven – BASF i Philips napravili su prodor u razvoju OLED tehnologije (organske svetleće diode), što je omogućilo njenu primenu u izradi krovova automobila. Kada su isključene, OLED svetiljke su providne, što daje efekat staklenog krova, a kada su uključene osvetljavaju samo unutrašnjost vozila. Ovaj koncept OLED osvetljenja za krovove automobila rezultat je dugogodišnje saradnje između kompanija BASF i Philips u istraživanju i razvoju OLED modula.

OLED tehnologija pruža prednost visoke energetske efikasnosti, uz kreativnu fleksibilnost i nove opcije za dizajnere. OLED izvori svetlosti su samo 1,8 milimetara tanki i mogu biti providni, a OLED svetiljke daju difuzno osvetljenje čitavom svojom površinom, što ih čini izvorom svetlosti koje proizvodi blaže senke u odnosu na one koji tačkasto usmereni.

Osim što nudi potpuno nove mogućnosti u dizajnu, providno OLED osvetljenje takođe omogućava nove pristupe u auto inženjeringu. Njegova sendvič struktura može se kombinovati sa jednako providnim solarnim ćelijama. "Ova kombinacija omogućava vozaču da tokom dana uživa u jedinstvenom osećaju otvorenog prostora dok se električna energija akumulira. Tokom noći visoko efikasno OLED osvetljenje ispunjava enterijer prijatnom toplom svetlošću", rekao je dr Feliks Gert, šef odeljenja Organskih svetlećih dioda i Organskih fotonaponskih ćelija u kompaniji "BASF Future Business GmbH".

Dr Ditrih Bertram, generalni direktor OLED osvetljenja u kompaniji Philips, dodao je: "Ovaj projekat pruža impresivne dokaze novih mogućnosti OLED osvetljenja i oslikava potencijal Lumiblade OLED tehnologije kompanije Philips u stvaranju inovativnog osvetljenja koje unapređuje živote ljudi".

Kompanije BASF i Philips blisko sarađuju jos od 2006. godine u okviru OLED 2015 inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje. Kompanija BASF razvija organsko-hemijske materijale, kao što su boje koje se koriste u razvoju i proizvodnji OLED osvetljenja u kompaniji Philips. Zajednički rad ova dva partnera rezultirao je primenom inovativne providne OLED tehnologije u krovovima automobila.

OLED 2015 inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje

Zajednički projekat "TOPAS 2012" pokrenut je u januaru 2010. godine, čime je obeležena druga faza OLED 2015 inicijative nemačkog ministarstva. "TOPAS" je skraćenica od "thousand lumen organic phosphorescent devices for applications in lighting systems", odnosno "organski fosforescentni uređaji od hiljadu lumena za primenu u sistemima osvetljenja". Na ovom projektu, partneri u konzorcijumu (koji uključuju firme BASF i Philips) usredsrediće se na razvijanje inovativnih materijala i komponentih arhitektura, kao i na nove proizvodne mašine za rasvetna rešenja sa visoko efikasnim organskim svetlećim diodama.

Извор[уреди]