Argentinska književnica dobila nagradu Astrid Lindgren

Извор: Викиновости

26. mart 2013.
Stokholm-  (Beta-AP) Argentinska ilustratorka i književnica Marisol Misenta, poznata kao Isol, dobila je danas nagradu za dečju literaturu "Astrid Lindgren" za ilustrovane knjige koje "vibriraju energijom i eksplozivnim emocijama", saopštio je žiri u Stokholmu.

Isol je napisala i ilustrovala 10 dečjih knjiga, počevši od prve "Vida de perros" (Pasji život) iz 1997. godine, a ilustrovala je i knjige drugih pisaca, izmeu ostalih argentinskog pesnika Horhea Luhana i američkog pisca Pola Ostera.

Povodom svojih ilustracija koje podsećaju na dečje crteža, ona je rekla da odražavaju njenu želju da čitaocima pokaže da je u redu kršiti pravila.

"Zamisao je raditi nešto i umetnički i zabavno, što krši nešto od onoga što se očekuje", rekla je Isol i dodala da voli da se igra rečima i iznenađuje ljude.

Nagrada "Astrid Lindgren", u znak sećanja na čuvenu švedsku književnicu koja se proslavili serijalom knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, laureatu donosi pet miliona švedskih kruna (600.000 evra).

Isolin rad je "humorističan s iznenađujućim preokretima, povremeno filozofski i uvek suptilan", naveo je žiri, dodajući da je autorka na strani deci, da svet vidi dečjim očima i da pokazuje apsurdnosti sveta odraslih.

Izvor[уреди]