Пређи на садржај

Пси припитомљени пре 27.000 година

Извор: Викиновости
Црни теријер
Слика: Laslovarga.

22. мај 2015.
Сибир/ Шведска (Beta) - Припитомљавање паса почело је много раније него што се до сада веровало, још пре око 27.000 година, указују резултати генетичке анализе фрагмента чељусти сибирског пса вука коју су спровели шведски научници.

Према тој студији објављеној у часопису „Карент бајолоџи“ (Current Biology), људи су припитомили псе још у периоду пре 27.000-40.000 година. Студију је водио доктор Лове Дален из шведског природњачког музеја.

Откриће шведских научника доводи у питање досадашње уверење да су пси припитомљени много скорије, пре око 15.000 година када су људи престајали да се баве ловом и почињали да обрађују земљу. Нова студија може да објасни дубоку повезаност између паса и људи, пише ББЦ.

Анализа генома дела чељусти показује да пас вук из Тајмира представља најстаријег заједничког претка вукова и модерних паса. Научници су анализирали ДНК из мале кости вука коју је доктор Дален нашао на Тајмирском полуострву у северном Сибиру за коју је утврђено да је стара 35.000 година.

Доктор Дален и његов тим успели су да идентификују груби генетски код те животиње и на њихово изненађење открили да је тај ДНК на пола пута између пса и вука. Тај резултат указује да се подела на вукове и псе догодила неколико хиљада година касније.

Према Далену пси су тада или припитомљени или се популација поделила на савремене вукове и дивљег претка савременог пса који је касније изумро.

„Ми верујемо да је најједноставније објашњење да су пси припитомљени у то време“, рекао је он и додао да је према томе могуће да су пси припитомљени много раније него што се веровало.

Ранија генетска студија неколико различитих врсти савремених паса и вукова процењивала је да су се пси и вукови раздвојили пре између 10.000 и 15.000 година. Ова нова студија је прецизнија јер је користила ДНК вука као основу.

„Изгледа скоро дефинитивно да се подела између паса и вукова догодила пре око 30.000 година“, рекао је доктор Дален.

ДНК анализе такође показују да хаскији који се данас користе у Сибиру и на Гренланду имају неуобичајено висок ниво заједничких гена са старим псом вуком из Тајмира од пре 35.000 година.

Извор[уреди]