Andželini Džoli počasna nagrada u Sarajevu

Извор: Викиновости


31. јул 2011.
Сарајево-  (Beta) - U Sarajevu je u subotu uveče održana svečanost zatvaranja 17. Sarajevo Film Festivala i dodela nagrada "Srce Sarajeva" najboljim ostvarenjima.

Nagradu za najbolji film osvojio je austrijski film "Disati", reditelja Karla Markovica, a nagradu "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca dobio je Tomas Šubert, za ulogu koju je ostvario u ovom filmu.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je bugarskom filmu "Ave", reditelja Konstantina Bojanova. "Srce Sarajeva" za najbolju glumicu dobila je Ada Condeescu, za ulogu u filmu "Loverboy2".

Najboljim kratkim filmom proglašen je film "Mezanin" hrvatskog reditelja Dalibora Matanića. Specijalnu plaketu žirija za kratki film dobili su "Drugi dubl", režiserke Nadejde Koseve, i "Dove sei, amor mio", režisera Veljka Popovića. Najboljim dokumentarnim filmom ovogodišnjeg SFF-a proglašen je film "Mobitel", reditelja iz BiH Nedžada Begovića.

Na ceremoniji zatvaranja dodeljeno je i "Počasno Srce Sarajeva" holivudskoj glumici Andželini Žoli. Ona je prilikom preuzimanja nagrade rekla da je prošle godine, kada je snimala svoj film o BiH, u toj zemlji osetila neopisivu toplinu.

Sa glumicom je doputovao i njen suprug Bred Pit.

Извор[уреди]