Пређи на садржај

Abas doputovao u Sarajevo, tražiće podršku BiH u UN

Извор: Викиновости


14. август 2011.
Сарајево-  (Beta) - Predsednik Palestine Mahmud Abas doputovao je u nedelju u trodnevnu radnu posetu Bosni i Hercegovini tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima BiH.

Abas će zvanični deo posete početi u ponedeljak sastankom sa članovima Predsedništva BiH i potom susretom sa ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Iako institucije BiH nisu zvanično saopštile razloge posete Abasa, palestinski ambasador u Sarajevu Haled Al Atraš izjavio je da će razgovori Abasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN, prenose sarajevski mediji navode agencije AFP.

„To je radna poseta kako bi se razgovaralo o političkoj situaciji na Bliskom istoku, a ona je i deo napora palestinskih rukovodilaca da se dobije status članice UN za palestinsku državu“, rekao je Al Atraš za radio BHR1.

BiH je jedna od 10 nestalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Palestinske vlasti pokrenule su inicijativu kojom pokušavaju da tokom septembarskog zasedanja Generalne skupštine UN Palestina bude priznata kao država.

Abas će zahtev za prijem u članstvo predati 20. septembra, i pored protivljenja Izraela i SAD, najavio je u subotu šef palestinske diplomatije Rijad al-Malki.

Извор[уреди]