Пређи на садржај

15 милиона слободних медијских фајлова на Викимедијиној остави

Извор: Викиновости


Викимедијина Остава
Викимедијина Остава

20. децембар 2012.
(Викимедија Србије) - Дана 4. децембра 2012, Викимедијина Остава, слободно складиште медијских фајлова, добила је свој 15-милионити фајл. Реч је о фотографији „Tropical Depression Seventeen- W“, која приказује тропски циклон који се развио 1996. године током Пацифичке сезоне тајфуна, а коју је усликала Национална администрација за океане и атмосферу, САД.

Тропска олуја
Слика: The National Oceanic and Atmospheric Administration.

Слику у јавном власништву је на Интернет поставио корисник Supportstorm, који учествује у Викимедијиним пројектима од 2009. године. Овај корисник најчешће доприноси Викимедијиној Остави и енглеској Википедији, а специјалност су му тропски циклони.

Од последњег јубилеја поводом 10 милиона медијских фајлова прошло је 599 дана; он се, дакле, догодио 15. априла 2011. Све заслуге припадају заједници Викимедијине Оставе, која је веома укључена у пројекте, процесе и преговоре у циљу надоградње јавне доступности образовног медијског садржаја у јавном власништву и под слободним лиценцама.

У протекле 2 године увећан је број културних институција (ГЛАМ) и других организација које су обезбедиле слободан садржај који на другачији начин не би био доступан јавности. Два такмичења „Вики воли споменике” такође су заслужна за више од 500.000 послатих фотографија. Поврх тога, стална техничка усавршавања, попут појаве UploadWizard-а који је представљен у мају 2011, као и новог HTML5 видео плејера у многоме олакшавају рад тренутним и будућим учесницима и охрабрују их да прошире своје доприносе на видео и аудио фајлове.

Захвалност заслужују десетине хиљада учесника који су помогли да се дође до овог јубилеја. Са 480 милиона јединствених посетиоца на Викимедијиним пројектима, а на више од 280 језика, сваког месеца, постоји добар разлог за слање још 15 милиона фајлова.

Хајде да заједно радимо на овоме!

Peter Weis

  • Са енглеског превела Сања Павловић
  • Лектура: Горан Обрадовић
Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Peter Weis

Извор[уреди]