130 мртвих, у петак Дан жалости у Италији

Извор: Викиновости
Ostrvo Lampeduza
Слика: NormanEinstein.

3. октобар 2013.
Лампедуза/ Италија (Beta-AFP) - Према новим подацима о жртвама, 130 имиграната страдало је када се брод којим су путовали из Африке запалио и потонуо код Лампедузе, а италијанска влада најавила је да ће прогласити петак за Дан жалости.

Како преносе агенције, до сада је пронађено 130 тела, док је 150 особа спасено. Страхује се, ме]утим, да је број жртава већи јер се на броду, према изјавама сведока, налазило око 500 људи.

Брод са имигрантима из Сомалије најпре се запалио, а онда потонуо, а спасилачке службе претпостављају да се преостала тела налазе унутар олупине.

На Лампедузу је одмах стигао потпредседник италијанске владе Анђелине Алфано, а жаљење због трагедије изразио је премијер Енрико Лета и бројни други италијански званичници.

Папа Фрања је оценио да та трагедија представља „срамоту“ и позвао вернике да се моле за жртве несреће и „за све избеглице“ у свету. „Ујединимо снаге како се не би поновиле сличне трагедије. Само одлучна сарадња свих може помоћи да се оне спрече“, поручио је папа.

Извор[уреди]