Пређи на садржај

Хрватској по уласку у ЕУ стигла 84 налога за хапшење

Извор: Викиновости

2. јул 2013.
Загреб/ Европска унија (Beta) - После уласка у ЕУ у Хрватску су стигла 84 европска налога за хапшење, међу којима и налог за хапшење Јосипа Перковића кога Немачка терети да је као агент југословенске тајне службе Удбе учествовао у убиству хрватског емигранта и некадашњег директора ИНА-Маркетинга Стјепана Ђурековића 1983. године у Баварској.

Директор хрватске полиције Владо Доминић изјавио је у уторак на конференцији за новинаре да се од 84 налога 19 односи на кривична дела почињена пре 2002. године, међу њима и онај за Перковића, па полиција по њима неће поступати.

Сабор Хрватске је уочи уласка у Европску унију, крајем прошле седмице усвојио измене закона којим је ограничио примену европског налога за хапшење на злочине почињене пре августа 2002. године.

Тај закон, који је почео да се примењује од 1. јула, у јавности је назван „Лекс Перковић“ и изазвао је буру на политичкој сцени. Медији су спекулисали да је због њега долазак у Загреб на свечаност приступања Хрватске ЕУ отказала немачка канцеларка Ангела Меркел. По европским налозима за хапшење Хрватска је од 1. јула лоцирала 28 особа од који је 22 ухапсила.

Извор[уреди]