Пређи на садржај

Хокинг изгубио опкладу због Хигсовог бозона

Извор: Викиновости
Stiven H.
Слика: Laslovarga.

13. новембар 2013.
Лондон-  (Beta) - Физика би била „далеко интересантнија“ да научници нису успели да нађу Хигсов бозон, рекао је чувени физичар Стивен Хокинг, и додао да је изгубио 100$ у опклади због тог открића, пише у среду британски лист Гардијан (The Guardian).

Хокинг је, отварајући изложбу о Великом хадронском сударачу у Музеју науке у Лондону, честитао физичарима Питеру Хигсу и Франсоа Англеру на Нобеловој награди коју су ове године добили на раду на теоријском открићу такозване „божје честице“, односно Хигсовог бозона.

„Честитам им обојици. Али откиће нове честите ме је лично коштало. Кладио сам се са (физичарем) Гордоном Кејном са Универзитета Мичиген да Хигс честица неће бити пронађена. Нобелова награда ме је коштала 100$“, рекао је Хокинг.

Постојање Хигсовог бозона је експериментално потврђено прошле године у Великом хардонском сударачу при ЦЕРН-у, иако је теоријом на којој су, између осталх, радили Хигс и Англер, његово постојање предвиђено још 60-их година.

Да се то није десило физичари би морали поново да размотре основне идеје о природи честица и сила, што је прилика за младе физичаре. „ Физика би била далеко интересантнија да није нађен“, рекао је Хокинг.

Извор[уреди]