Пређи на садржај

Харадинај наредио убиство Србина и двојице Рома

Извор: Викиновости


22. новембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Заштићени сведок оптужбе 81 изјавио је у уторак на суђењу Рамушу Харадинају да је у лето 1998. видео и чуо Харадинаја како издаје наређење да буду убијена тројица младих заробљеника ОВК, један Србин и двојица Рома.

Сведок, који је тада био војник ОВК, описао је како је другооптужени Идриз Баљај, тада вођа „специјалне јединице“ ОВК, претходно Србину и једном Рому ножем одсекао уво, а потом их више пута убо у тело.

То се, по исказу сведока, догодило у дворишту базе ОВК у селу Јабланица код Дечана, где су заробљеници били држани у подруму пуном воде, испитивани и пребијани.

У пребијању и испитивању заробљеника, по речима сведока 81, предњачио је трећеоптужени Љах Брахимај, који је био командант ОВК у Јабланици. Сведок је рекао да су, после Харадинајевог наређења, заробљеници, који нису могли да ходају, али су били живи, одвучени у кућу у којој је, како је касније сазнао, била болница ОВК.

После кратког времена, из те куће изнели су их мртве на носилима. Сведок 81 испричао је да је затим са својим друговима пратио локалне војнике ОВК који су тела однели до Радоњићког језера и бацили их у воду.

Извор[уреди]