Французи демонстрирају због закона о раду

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу18. март 2006.

Демонстранти траже да премијер повуче нови колективни уговор по којем радници са мање од 26 година могу бити отпуштени без образложења

Француска - Скоро милион људи окупило се у највећим француским градовима у знак протеста против новог колективног уговора за који француска влада тврди да ће побољшати запосленост младих.

Ове демонстрације се одржавају у сваком већем француском граду, где су се скупили студенти, средњошколци, радници, чланови синдиката и присталице лево оријентисаних политичких партија и други.

Демонстранти траже да премијер повуче нови колективни уговор по којем радници са мање од 26 година могу бити отпуштени без образложења у првих 2 године уговора. Разлози за протест су између осталог што се овим уговором укидању неке мере социјалне заштите због чега студенти страхују да ће млади бити у још горем положају него до сада. Председник Жак Ширак упутио је позив да се организују преговори владе са студентским организацијама и синдикатима.

Иако влада нема намеру да повуче закон, за повлачење се изјашњава 68 % грађана. У сукобима полиције и демонстраната повређена су 92 полицајца и 18 демонстраната, а више од 250 особа је ухапшено протекла три дана колико демонстрације трају.

Хронологија[уреди]

Извори[уреди]