Пређи на садржај

Сукоби француских демонстраната и полиције

Извор: ВикиновостиНајмасовније демонстрације против владине политике запошљавања завршиле су се синоћ сукобима у Паризу, Рену и Марсеју

20. март 2006.


Француска - Најмасовније демонстрације против владине политике запошљавања завршиле су се синоћ сукобима у Паризу, Рену и Марсељу.

У Паризу је стотинак маскираних демонстраната бацало флаше на полицију у близини трга Насион, на коме се завршила протестна шетња. Једно возило је запаљено, а неколико је оштећено, као и витрине околних продавница. Полиција је узвратила бацањем сузавца.

У Марсеју је приведено десетак особа, док је један полицајац рањен непосредно пошто се разишла протестна колона у којој је, према изјавама организатора, било 130.000 демонстраната, а према полицији 7.000. Неколико десетина припадника екстремне левице сукобило се са снагама реда повредивши једног полицајца, кога је погодила флаша. Демонстранти су се попели на зграду градске општине, заменивши француску заставу паролом на којој је писало „антикапитализам”. Полиција је употребила сузавац да би их растерала, ухапсивши неколицину.

У Рену, где је протеклих дана у неколико наврата дошло до сукоба између демонстраната и снага реда, нереди су избили у поподневним часовима када се завршила шетња између 15.000 и 30.000 особа, у зависности од извора. Након што су паралисали саобраћај на железничкој станици током једног сата, 300 до 400 демонстраната упутило се ка седишту начелника региона у центру града, где су се растурили након интервенције жандармерије.

Демонстранти су затим заузели просторије десничарске Уније за народни покрет, партије премијера Доминика де Вилпена, на чијем челу је министар унутрашњих послова Никола Саркози, одакле су бацали камење и лименке пива на полицију. Значајне снаге реда натерале су демонстранте да се повуку.

Према полицијским изворима, на данашњим протестима учествовало је више од пола милиона људи, од којих 80.000 у Паризу, док организатори тврде да их је било око милион и по, односно 350.000 само у француској престоници. Ово су најмасовније демонстрације, месец дана након што су организовани први улични протести против уговора „први посао”.

Демонстранти су влади дали „викенд како би реаговала” и најавили штрајк уколико не повуче спорну меру за запошљавање млађих од 26 година, која се односи на привремени двогодишњи уговор „први посао”. Овај уговор на две године пробног рада допушта послодавцима да без образложења отпусте нове раднике испод 26 година. Влада овом мером жели да покрене умртвљено тржиште рада и учини француску економију компетитивнијом на глобалном тржишту.

Студентима, који већ недељу дана жестоко протестују против ове мере за коју сматрају да им не пружа перспективу за сигуран посао, придружили су се и синдикати запослених, представници левичарских партија и средњошколци, али и родитељи.

Демонстранти се нису одазвали на јучерашњи позив на дијалог председника Жака Ширака, пошто је шеф државе дао подршку непопуларним владиним мерама, и поред тога што 70 одсто Француза тражи повлачење уговора „први посао”.

У току недеље заустављен је и рад на шездесетак од 84 универзитета у Француској, од којих је тридесетак у потпуној блокади. Протести знатно нарушавају углед премијера, који пролази кроз најозбиљнију кризу од када је у јуну прошле године ступио на дужност. Најновије анкете показују да му је популарност у последњих месец дана опала за седам одсто.

Хронологија[уреди]

Извор[уреди]