Фолксваген комби T2 одлази у историју

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

18. август 2013.
Сао Бернардо до Кампо/ Бразил (Autocar) - Како је Аутокар магазин најавио 31. децембра 2013. године, после 63 године престаће да се производи легендарни Фолксвагенов модел „Type 2“. Његова производња је обустављена у Европи још 1979, али се ипак ово возило израђивало у Бразилу све до данас. Овај модел је био веома популаран у хипи култури током шездесетих година прошлог века

Т2
Слика: Lucarellit.
Т2 из 1967. године
Слика: Montrose Patriot.

Фолксваген комби, који је имао оригиналну фабричку ознаку типа 2, је веома сличан данашњем мини вану или МПВ моделом.

Његова прва верзија Т1, која је заснована на Фолксвагеновој „Буби“ аастала је 1950. године и производила се до 1975. године. После тога лансиран је модел Т2, чија се спољашњост од тада није нешто посебно се изменила.

Модел VW Комби се израђивао у Бразилу у две генерације, Т1 и Т2, од 1957. године. Као и у случају „Бубе“, чија се производња у латиноамеричким државама такође продужила до 21. века, постепено сам Комби је био модернизован. Измене су прављене на мотору, механици и на ентеријеру.

Временом, комби је добио нови мотор са воденим хлађењем, унутрашњост је побољшана уградњом модернијих материјала, нових инструмената и савременох радио-уређаја. Међутим, задржан је дух прошлих времена и симболика Комбија који је код младих генерација представљао синоним за авантуризам и слободу путовања.

После две генерације и 56. година производње у Бразилу, где је произведено 1,5 милиона примерака, Т2 одлази у историју. Иако потражња за комбијем на том тржишту и даље постоји, фабрика је због нових безбедносних прописа принуђена да обустави производњу.

Како би се на посебан начин опростио од овог модела, Фолксваген је припремио ограничену серију од 600 нумерисаних примерака. Комбији ове ограничене серије продаваће се по цени од 85.000 бразилских Реала (око 26.700 евра).


Последњи VW Комби има погон од 1.4 литарског мотора који има јачину од 78 коња, за гориво користи бензин, преносник му је четворостепени мануелни мењач.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg