Пређи на садржај

Фикрет Абдић подигао милионе са рачуна Агрокомерца

Извор: Викиновости

20. август 2013.
Сарајево/ Босна и Херцеговина (Beta) - Некадашњи директор Агрокомерца из Велике Кладуше, који је у Хрватској правоснажно осуђен за ратне злочине, успео је да се докопа око три милиона евра који су били на рачуну те компаније у једној банци у Бечу, пише у уторак сарајевски Дневни аваз.

Према тврдњама листа, наводно се ради о више од шест милиона конвертибилних марака (више од три милиона евра) средстава са посебног рачуна компаније које су аустријске власти замрзле 1995. године на захтев власти Босне и Херцеговине.

Директор Агенције за приватизацију Федерације БиХ Шухрет Фазлић потврдио је да поседује информације да је Агрокомерцовим рачун у Бечу испражњен и да је у току истрага како би се утврдило шта се тачно догодило.

Он је оценио да се очигледно ради о пропусту власти БиХ, прецизирајући да нико није реаговао када се Абдић у Хрватској „дочепао“ вредне имовине Агрокомерца, коју дрђава сада због застаревања не може да врати.

Фикрет Абдић је пре рата био директор Агрокомерца, а у току рата је под његовим вођством основана Аутономна област Западна Босна чији су се припадници сукобили с Муслиманима у Цазинској крајини.

Он је после пропасти АО Западна Босна побегао у Хрватску, где му је после рата суђено за ратне злочине. У Хрватској је осуђен на 15 година затвора, а у марту 2012. године пуштен је на слободу након што је издржао две трећине казне.

Извор[уреди]