У петак, 7. октобра отварање 11. ЈоакимИнтерФеста

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. октобар 2016.

Крагујевац / Србија (www.joakimvujic.com) У Крагујевцу под слоганом „Срећа прати храбре“ почиње 11. ЈоакимИнтерФест, Међународни позоришни фестивал.

У крагујевачком Књажевско-српском театру, поводом почетка 11. ЈоакимИнтерФеста, међународног позоришног фестивала, одржана је конференција за штампу на којој су говорили директор Театра мр Војо Лучић и селектор фестивала Жељко Јовановић, позоришни критичар и уметнички директор Позоришта на Теразијама. Селектор Жељко Јовановић каже - Селекцијом преовлађују млади и млађи писци, почев од руског аутора Јарославе Пулиновиц, затим Мие Кнежевић и Тање Шљивар. Фестивалом доминирају млади редитељи, (Марко Мисирача, Ана Ђорђевић, Пољакиња Малгорзата Сиуда) а ту су и они који попут Мирјане Карановић и Војислава Брајовића своје огромно сценско искуство стављају у другачији полажај и другачију и нову функцију. Присутан је младалачки дух Пјера Валтера Полица, затим ауторског тима представе „У агонији“. Реч је о уметницима који су нашли снаге, имали потребу и тражили простора да се изразе на неки нови начин. Верујем да је овај тим аутора, ова екипа учесника фестивала и наравно организатор овогодишњег ЈоакимИнтеФеста, да смо сви заједно оставили отворена врата за нове форме, нове теме и неке нове приче које ће будућност (можда) забележити. Према његовим речима, и ове године ЈоакимИнтерФест трага за том тајном шифром позоришног изражавања која означава неки помак - неке врсте - у неком правцу. Амбиција овогодишњег фестивала јесте да отворимо простор да се то деси а будудућност ће одговорити јесмо ли успели, стога овогодишњи фестивал на одређени начин потврђује да срећа прати храбре, закључује Јовановић.

Љубитељи позоришне уметности, од 7-15. октобра, биће у прилици да погледају осам представа у такмичарском програму:

7. октобар Мате Матишић "Синови умиру први", режија Марко Мисирача, Народно позориште Републике Српске, Бања Лука

8. октобар Вилијам Шекспир "Сан летње ноћи", режија Пјер Валтер Полиц, Књажевско српски театар, Крагујевац

9. октобар Мирослав Крлежа "У агонији", ауторски пројекат Неле Коцсис, Озрена Грабарића и Дарка Стазића, ПУК - Путујуће казалиште и Сцена Рибњак, Загреб

10. октобар "Воз", рађено по делу Кормака Макартија, режија Војислав Брајовић, Звездара Театар, Београд

11. октобар "Кафа и цигарете, поздрав из Београда", ауторски пројекат Мие Кнежевић, Атеље 212 Београд

12. октобар Стојан Срдић "Моје дете", режија Ана Ђорђевић, Београдско драмско позориште, Београд

13. октобар Јарослав Пулиновиц "Наташа", режија М. Сиуда, Пољски театар Бјалско, Бјала

14. октобар Тања Шљивар "Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали", режија Мирјана Карановић, Босанско народно позориште Зеница

15. октобар Представа у част награђених- "Едит Пјаф у вртлогу среће", Театар Ал. Давила Питешти (представа у част награђених)

О наградама ће одлучивати стручни жири у саставу: Милош Латиновић, књижевник, Горан Цветковић, редитељ и Маја Изетбеговић, глумица. Водитељ разговора је театролог Драгана Бошковић. -Верујемо да ће овај фестивал, а видели сте да и данашња селекција најбоље о томе говори, бити на трагу претходних фестивала, и да у квалитету нећемо посустати и да ћемо видети квалитетне представе и уметнике, а припремили смо и богат пратећи програм који чине и изложбе, промоције књига, монографија, радионица са младим уметницима и један нови програм од ове године, а то је „Вече у част глумца“. Ове године то вече биће посвећено глумици Љиљани Стјепановић , а у пратећем програму биће изведена представа Крушевачког позориштаи Арте Теме из Београда „Лепотица Линејна“, у којој Љиљана Стјепановић игра једну од главних улога - каже Војо Лучић, директор Књажевско-српског театра.


Извор[уреди]