У нападу у музеју у Тунису 22 мртва

Извор: Викиновости
Музеј Бардо
Слика: Giorces.

18. март 2015.
Тунис (град)-  (Beta-AP) - У нападу у музеју Бардо у главном граду Туниса погинуле су у среду 22 особе, међу којима су већином страни туристи, два нападача, чистачица у музеју и један припадник туниске службе безбедности, пренела је туниска државна телевизија.

Премијер Туниса Хабиб Есид рекао је раније да је у нападу убијена 21 особа, као и да су још два или три нападача и даље у бекству, и да за њима трага служба безбедности.

Музеј се налази непосредно поред парламента који је заседао у тренутку тог напада за који је одговорност, како је пренео Спутњик, преузела џихадистичким група Исламска Држава.

У време напада посланици су расправљали о закону против тероризма.

Према првим извештајима, нападачи су били обучени као војници, упали су парламент који је смештен у палати Бардо, где се такође налази и национални музеј.

Како је Есид изјавио за националну туниску телевизију, међу погинулима су туристи из Пољске, Италије, Немачке и Шпаније. Два нападача и припадник безбедности убијени су у безбедносној акцији после напада на музеј, који се налази одмах поред зграде Парламента у центру Туниса.

Агенција Франс прес цитирала је министра здравља Саида Аидијем да је у нападу повређено 38 људи, превасходно туриста из Француске, Јужне Африке, Пољске, Италије и Јапана.

Последњи терористички напад у којем су страдали страни туристи у Тунису догодио се 2002. године када је у експлозији бомбе бачене на синагогу на острву Ђерба погинуло 19 људи.

Медији оцењују да су безбедносни ризици у Тунису у пораст последњих месеци због нестабилне ситуације у суседној Либији.

Извор[уреди]

[[Категорија:Исламска Држава]