Пређи на садржај

У гробницама више од 2.500 тела после Сребренице

Извор: Викиновости


1. децембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Судски археолог Ричард Рајт је у четвртак на суђењу Радовану Караџићу пред Међународним трибуналом у Хагу сведочио како је 1998-1999. руководио ископавањем масовних гробница у источној Босни у којима је нађено више од 2.500 тела покопаних после пада Сребренице у јулу 1995.

Аустралијски професор Рајт изјавио је да је на посмртним остацима које је нашао, видео „искључиво цивилну одећу“.

Вештак је од 1998. био на челу тима Трибунала који је ексхумирао сва тела из осам гробница у источној Босни, док је на осталим местима обавио само почетне ексхумације које су довршиле друге екипе.

Рајт је прецизирао да је, на основу налаза на терену, број тела у свим гробницама „проценио“ на 2.571, али да је број касније ексхумираних посмртних остатака био већи.

У унакрсном испитивању, Караџић који се брани сам, сугерисао је да Рајт није могао утврдити ни узрок, ни време смрти жртава из гробница.

Прихватајући да то није био његов задатак, вештак је, међутим, узвратио да је „утврдио да су особе чија су тела нађена у гробницама доведене и умрле после пада Сребренице“. Уз напомену да није патолог, вештак је казао и да је на телима уочио ране и трагове од метака и експлозивних направа.

Извор

[уреди]