У Крагујевцу обележен Светски дан жена на селу

Извор: Викиновости


17. октобар 2010.

Крагујевац / Србија (www.kragujevac.rs) Данас је на простору централне Србије први пут обележен Дан жена на селу. Светски дан жена на селу установљен је на данашњи дан, 15.октобра на IV Светској конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995.године. Циљ овог обележавања је да се унапреди положај жена на селу и да се нагласи важна улога коју жене имају у обезбедјивању светске производње хране као и равноправан приступ и потпуно учешће у структурама власти и учине видљивим њихове потребе и могућности у креирању развојне политике села. Жене на селу имају равноправну позицију када је реч о раду на селу, али немају равнопрану позицију када је реч о развоју политике која се односи на сеоску производњу.

Наша обавеза је да обележавањем овог дана скренемо пажњу јавности и институција на велику, али још увек не потпуно признату улогу жена на селу. Једини приступ који би обезбедио унапређење њиховог положаја је онај који интегрише жене у све нивое развоја стратегије - рекао је Бранко Крсмановић, члан Градског већа за омладину, спорт и туризам.

О величини улоге жена на селу говоре и чињенице да на селу живи 1,6 милијарди жена што представља четвртину укупне светске популације. У производњи хране учествује 60 до 80 одсто жена, а свега 2 одсто жена поседује земљу и само један проценат остварује зараду, приход у пољопривреди што указује на изузетно тежак положај жена на селу.

Србија је престала да заборавља вредности које има. Град Крагујевац, градоначелник и моје колеге из Градског већа, пре свега Снежана Живановић Катић допринели смо да се очува и задржи млада популација на селу, да се очува имиџ села, сељака и жена са села и да се свету представи права слика наше традиције, квалитет рада нашег човека са села - додао је члан Градског већа.

Извор[уреди]