У Италији саграђена соларна електрана

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуАнтинуклеарни протести у Јапану

20. април 2011.
Рим/ Италија (VOA) - Италијанска енергетска компанија Енел, подигла је прошле године на источној обали Сицилије велику соларну електрану која је у стању не само да непосредно користи већ и да акумулира прикупљену енергију. Електрана носи име чувеног античког грчког филозофа Архимеда, пореклом са Сицилије, који је по легенди у оближњем граду Сиракузи применио углачане металне штитове војника како би запалио римске ратне бродове.

У електрани Архимед параболична огледала прате кретање сунца фокусирајући топлоту на челичне цеви кроз које протиче специјална течна со као одличан преносник топлоте. Фабрицио Морели је главни инжењер електране Архимед.

„Принцип акумулирања енергије је концентрисање енергије сунца на пријемне цеви. Другим речима, сва енергија прикупљена овим параболичним огледалима преноси се на цеви којима тече со“, каже Морели.

Течна со загрејана до 550°C спроводи се у велике резервоаре где производи пару за окретање турбина у електрани. Новост је у томе што су ови резервоари у стању да акумулирају топлоту прикупљену преко дана, тако да електрана неко време може да ради и без сунца. Мешавина од 60% натријум нитрата и 40% калијум нитрата јефтин је и безбедан медијум за акумулирање топлоте, каже инжењер Морели, додајући да би тестирање њене примене у овако великом постројењу могло да има значајне последице по технологију соларних електрана.

„Главни циљ овог постројења је прикупљање знања и проверавање технологије течних соли у индустријским размерама“, каже Морели.

Огледала укупне површине око 30 хиљада квадратних метара концентришу сунчеву енергију на око 5400 метара цеви. Соларна електрана доприноси суседној електрани на гас око 5 мегавата струје, односно око 10 милиона киловатчасова енергије годишње. Компанија ЕНЕЛ каже да би чак и овакве, релативно мале електране, могле да снабдевају јефтином струјом домаћинства у земљама Северне Африке.

Заменик генералног директора компаније ЕНЕЛ, Ингмар Вилхелм, каже да је пројекат Архимед део шире европске иницијативе зване Дезертек, која се простире на четири континента. Њен циљ је проналажење начина за најефикасније коришћење најважнијег енергетског потенцијала светских пустиња - енергије сунца.

„Дезертек је идеја са два главна елемента. Први је увођење обновљивих извора - соларних огледала, соларних ћелија и електрана на ветар - посебно у афричке земље. Други елемент је кришћење те енергије за делимично задовољавање потреба у Европи“, каже Вилхелм.

У оквиру иницијативе Дезертек до 2050. године требало би да буде положено неколико високонапонских подморских каблова између Европе и Северне Африке. На тај начин, огроман природни извор чисте енергије из тог подручја могао би да допринесе смањењу загађивања које производе многе термоелектране у Европи.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg