Ухапшено петоро због злочина у Медачком џепу

Извор: Викиновости


1. март 2012.
Загреб-  (Beta) - Хрватско министарство унутрашњих послова потврдило је у четвртак да су ухапшена петорица бивших припадника хрватске војске који су осумњичени за ратне злочине над цивилима и ратним заробљеницима у Медачком џепу код Госпића 1993. године.

„Првоосумњичени се терети по командној одговорности, а остала четворица по индивидуалној одговорности за ратне злочине против цивила и ратних заробљеника“, рекла је агенцији Бета Марина Мандић из службе за информисање хрватског МУП-а.

Она није желела да открије имена ухапшених, али је навела да су двојица ухапшена у Госпићу, а по један у Загребу, Бјеловару и Селцу код Цриквенице.

Сви ухапшени се налазе у полицији у Загребу, а после криминалистичког истраживања биће приведени у загребачко тужилаштво које води случај. Очекује се да ће то бити у петак.

За ратни злочин у Медачком џепу 1993. на шест година затвора осуђен је бивши генерал Мирко Норац.

Њему се судило заједно с генералом Рахимом Адемијем, али је Адеми ослобођен, јер је утврђено да је на терену био још један командант, адмирал Даворин Домазет Лошо који је био изасланик начелника Главног штаба Јанка Бобетка од којег је примао задатке.

Мирко Норац који је осуђен на обједињену казну од 15 година затвора због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу и Медачком џепу, пуштен је из затвора крајем новембра 2011. године након што је одслужио две трећине казне.

Извор[уреди]