Упоришта вехабија у 17 општина БиХ

Извор: Викиновости


1. новембар 2011.
Бања Лука-  (Beta) - Најмање 17 општина у Босни и Херцеговини упоришта су припадника вехабијског покета и углавном је реч о руралним пределима где ретко залазе мештани и полицијске агенције, пишу бањалучке Независне новине.

Према подацима овог листа, прикупљеним од стручњака за безбедност, вехабије најчешће бораве и делују у пограничним деловима БиХ, где „успевају да несметано спроводе своје активности“.

Упоришта вехабија у БиХ су, према писању Независних новина, на подручју општина Зеница, Жепче, Калесија, Травник, Бугојно, Завидовићи, Маглај, Тешањ, Брчко, Сарајево, Мостар, Коњиц, Јабланица, Сански Мост, Теслић, Добој и Добој Исток.

У тексту се наводи да је број припадника вехабијског покрета у БиХ много већи од оног који су раније објавиле поједине безбедносне агенције. Обавештајно сигурносна агенција БиХ (ОСА) раније је саопштила да у БиХ има око 3.500 припадника овог покрета.

„Покрет је пуно већи и представља пет одсто бошњачке популације. Нису, наравно, сви терористи“, рекао је за Независне новине Џевад Галијашевић, члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

Извор[уреди]