Пређи на садржај

Умро Ђулио Андреоти, бивши италијански премијер

Извор: Викиновости

6. мај 2013.
Рим/ Италија (Beta-AFP) - Ђулио Андреоти, вишеструки италијански премијер и један од најутицајнихих италијанских политичара после Другог светског рата умро је у понедељак у 95. години, објавили су италијански медији.

Андреоти, један од стубова италијанске послератне политике рођен је 14. јануара 1919. у Риму, имао је у последње време проблеме са здрављем, а у августу 2012. неколико дана је провео у болници због аритмије. Умро је око 10.00 часова у свом дому у Риму, навели су медији.

Андреоти је доминирао италијанском политиком од Другог светског рата све до почетка 90-их када је поднео оставку.

У своје време, Андреоти је био један од најмоћнијих људи у Италији. Он је учествовао у писању нацрта устава државе после Другог светског рата, био члан парламента 60 година, седам пута је био премијер, а у неколико влада био министар унутрашњих послова, одбране и спољних послова. Од 1991. је доживотни сенатор.

По политичком опредељењу хришћански демократа, Андреоти је оптужен да је разменио „пољубац части“ са дугогодишњим главним босом италијанске мафије, а био је под истрагом због улоге у убиству новинара Мина Пекорелија који је објавио наводе да је Андреоти повезан са мафијом и отмицом Алда Мора.

Извор

[уреди]