Пређи на садржај

УН одобрио нове санкције против Северне Кореје

Извор: Викиновости

7. март 2013.
Њујорк/ САД (Beta-AFP/AP) - Савет безбедности Уједињених нација једногласно је у четвртак изгласао оштре нове санкције против Северне Кореје због нуклеарне пробе коју је извела у фебруару.

Гласање најмоћнијег тела Уједињених нација за резолуцију коју су између осталих предложиле Кина, севернокорејски блиски сарадник, и САД, шаље јаку поруку Северној Кореји да међународна заједница осуђује њене нуклеарне пробе и њено поновљено кршење резолуција Савета безбедности.

Нове санкције ће отежати Северној Кореји да финансира своје програме наоружања и да за њих добија материјал.

Чланице Савета безбедности изразиле су „највећу забринутост“ због последње севернокорејске нуклеарне пробе изведене 12. фебруара, што је трећа проба после 2006. и 2009. године.

Чланице савета су најавиле да су спремне да предузму значајне додатне мере ако Пјонгјанг покуша нову атомску пробу или ново лансирање ракете.

Циљ нових санкција је да се зауставе извори финансирања које Пјонгјанг користи за развој својих војних амбиција. Под надзор се стављају севернокорејске дипломате и проширује се списак појединаца и фирми чија је имовина замрзнута или којима је забрањено путовање.

Одређен је низ луксузних производа које вође комунистичког режима неће смети да купују и наложена обавезна инспекција сумњивих пошиљки у Северну Кореју или из ње.

Извор[уреди]