Пређи на садржај

Турска прекида званичне везе с Француском

Извор: Викиновости


22. децембар 2011.
Анкара-  (Beta-AFP) - Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је Турска, пошто је опозвала амбасадора из Француске, прекинула званичне контакте и војну сарадњу с Француском зато што је доњи дом француског парламента у четвртак гласао за закон према којем је злочин порицање геноцида над Јерменима током Првог светског рата.

Ердоган је рекао да Турска прекида војну сарадњу с Француском отказивањем заједничких маневара и ограничавањем француских војних летова. Турски премијер је рекао да би могле бити уведене и додатне мере.

Доњи дом француског парламента одобрио је закон упркос ранијим претњама Турске. Да би закон био усвојен, текст треба да одобри и Сенат. Закон предвиђа годину дана затвора и 45.000 евра казне за свако јавно негирање геноцида, који је законом признат.

Турска одбацује термин геноцид и сматра да је број убијених Јермена преувеличан, а указује и да је у сукобу жртава било на обе стране. Анкара признаје да је погинуло до 500.000 Јермена, али током сукоба и њихове насилне депортације према Ираку, Сирији и Либану, тада такође под Отоманским царством.

Извор[уреди]