Пређи на садржај

Трупе САД у Европи у појачаној приправности због Либије

Извор: Викиновости

10. мај 2013.
Триполи/ Либија (Beta-AP) - Америчке трупе у Европи стављене су у појачано стање приправности због погоршавања безбедносне ситуације у Триполију, главном граду Либије, изјавио је у петак један војни званичник САД.

Стотине Либијаца протестовале су данас у Триполију, Бенгазију и Тобруку због тога што су непокорне наоружане групе користиле силу како би принудиле парламент Либије да усвоји закон какав одговара организацији Муслиманско братство.

Демонстранти у Либији су оптужили Муслиманско братство за покушај преузимања власти гурањем контроверзног закона који би званичнике некадашњег режима Моамера ел Гадафија спречио да раде у новој влади.

Узбуна се односи на специјалне јединице војске САД у Штутгарту у Немачкој, као и на копнене и ваздушње снаге маринаца у бази Морон у Шпанији, рекао је званичник који је захтевао анонимност.

Ове снаге су под Афричком командом америчке војске која је прошле јесени добила јединицу за специјалне операције. Такава јединица није постојала у септембру 2012. када је у Бенгазију убијен амерички амбасадор током напада на тамошње дипломатско представништво САД.

Извор[уреди]