Пређи на садржај

Трибунал негира да су убијени сведоци

Извор: Викиновости


6. септембар 2011.
Хаг-  (Beta) - Трибунал у Хагу поново је у уторак негирао да је убијен било који од сведока на суђењу бившем вођи ОВК Рамушу Харадинају, демантујући написе београдских медија који су пренели супротне тврдње извора блиских Тужилаштву за ратне злочине у Београду.

Више београдских медија је минуле седмице објавило списак од 40 убијених на Косову од 1999, позивајући се на изворе блиске Тужилаштву за ратне злочине који су сугерисали да су то били сведоци против Харадинаја.

„Нека од убистава која се наводе, догодила су се пре но што је Трибунал започео истрагу против Харадинаја и других оптужених у том предмету. Поред тога, неке од особа које се помињу у листи наведене су да су биле сведоци у поступку пред судом у Приштини, што је суђење у коме Трибунал није имао било каквог удела“, став је суда у Хагу.

По Трибуналу, једина особа „која је била планирана да буде позвана као сведок на суђењу Харадинају“ био је Кујтим Бериша, који је „погинуо у саобраћајној несрећи 2007. године у Подгорици“.

„Надлежни органи Црне Горе су истражили овај инцидент и према информацијама које смо добили, нису нађени докази да је та саобраћајна несрећа била намештена“, указао је Трибунал.

Извор[уреди]