Пређи на садржај

Трећа оптужница против Младића

Извор: Викиновости


20. октобар 2011.
Хаг-  (Beta) - Тужилаштво Хашког трибунала поднело је у четвртак трећу измењену оптужницу против бившег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића у којој је списку злочина додато и стрељање тридесетак Муслимана у општини Шековићи у лето 1995.

Сви други наводи оптужнице остали су исти. Према предлогу треће оптужнице, снаге под Младићевом контролом су 23. јула 1995. у селу Бишина код Шековића убиле више од 30 муслиманских мушкараца, од којих су неки претходно били заточени у логору Сушица у општини Власеница.

Измењеном оптужницом, Младићу се на терет у 11 тачака стављају геноцид, злочини против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-95.

У две тачке, Младић је оптужен за геноцид, у осталих девет на терет му стављају прогон, истребљење, убиства, депортацију, присилно премештање, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Како је у недавној одлуци најавио председавајући судија Алфонс Ори, Младић ће на следећој расправи о стању у поступку, заказаној за 10. новембар, бити позван да се изјасни о кривици по наводима треће измењене оптужнице.

Извор[уреди]