Пређи на садржај

Торнадо у Америци однео 328 живота

Извор: Викиновости


Подручје торнада по мапи NOAA за 27. април 2011

30. април 2011.
Алабама -  (Beta) - Најмање 328 људи погинуло је у налету торнада који су последња два дана захватили САД, чиме је премашен до сада највећи број жртава у оваквом невремену, у коме је 3. априла 1974. живот изгубило 310 људи.

„Пре два дана је ту стајала кућа (АП) Амерички председник Барак Обама изјавио је данас у Алабами да ће његова администрација учинити све да помогне областима захваћеним катастрофалним невременом. Морам да кажем да никада нисам видео разарање попут овога. Желим да обећам овдашњим заједницама да ћемо учинити све што можемо да им помогнемо да се поново изграде. Не можемо вратити оне који смо изгубили, а материјална штета, која је очигледно огромна, нешто је на чему може нешто да се уради“, рекао је Обама и изразио најдубље саучешће свим америчким државама које је погодило невреме.

Он је раније прогласио ванредно стање у држави Алабами, и наложио да се пошаље помоћ федералних фондова. Ванредно стање на својој терииторији прогласиле су власти неколико америчких држава, од Оклахоме на западу, до Џорџије на истоку, а гувернери су упутили националну гарду у погођена подручја, да би помогли у операцијама спасавања и рашчишћавања.

Према првим проценама, материјална штета од олујног невремена и торнада износи између две и пет милијарди долара, преноси Ројтерс.

Видео линк[уреди]

Извор[уреди]


Повезана вест[уреди]