Најмање 297 људи погинуло у дивљању торнада

Извор: Викиновости


Подручје торнада по мапи NOAA за 27. април 2011
Време у југоисточној САД, прогноза за 26 - 28. април 2011. (анимација)

29. април 2011.
Презент Грув/ Алабама (Beta-AP) - Према последњим подацима, у серији торнада у јужним државама САД погинуло је 297 људи, а више од две трећине жртава је у Алабами.

Ради се о најсмртоноснијим олујама које су погодио Сједињене Америчке Државе у последње четири деценије, сравнивши са земљом читава градска насеља. Становништво је упозоравано на долазак торнада до 24 минута унапред, али то је било недовољно да се избегну велике људске жртве јер су ваздушне пијавице биле исувише широке, исувише моћне и исувише усмерене на густо насељена подручја.

Метеоролог Грег Карбин (Carbin) из Националне службе за предвиђање олуја је оценио да би директни удар оваквих торнада могао да преживи само онај ко би се нашао у соби са ојачаним зидовима, склоништу или подруму.

Гувернер Алабаме Роберт Бентли (Bentley) рекао је да је само у тој савезној држави погинуло 210 људи, а само у граду Тускалуза, седишту Универзитета у Алабами, повређено је 600 људи. У Мисисипију и Тенесију је погинуло по 33 људи, у Џорџији 15. у Вирџинији пет и један у Кентакију.

Видео линк[уреди]

Извор[уреди]

Повезана вест[уреди]