Пређи на садржај

Токсични отпад шири смрт Обалом Слоноваче

Извор: Викиновости15. септембар 2006.
Абиџан/ Обала Слоноваче

Седам људи је преминуло и око 30.000 је угрожено због неправилног одлагања токсичног отпада на 11 отворених локација у уколини Абиџана.

Инцидент који је један од најгорих ове врсте у последње време забележен, проузроковао је опште незадовољство и пометњу. Цео кабинет Обале Слоноваче је у оставци а агресивне групе становника запалиле су у петак кућу управника луке који је дозволио да брод са смртоносним товаром пристане. Третман више хиљада угрожених, који показују различите симптоме варирајуће тежине, у многоме отежава чињеница да је састав отпада још увек непознат. Шта више, неколико места на којима је отров испуштен још у августу, ни на који начин није ограђено ни изоловано. Ипак, Програм заштите околине УН који је тренутно у Обали Слоноваче, чврсто верује да је реч о хидроген сулфиду (H2S). Њихове сумње у првом реду подржава и чињеница да се кроз делове Абиџана шири несносан мирис покварених јаја, карактеристичан за хидроген сулфид.

Токсични отпад који је завршио у Абиџану пореклом је са танкера „Probo Koala“. Овакав отпад настаје испирањем резервоара хлороводоничном киселином. Танкер је прво покушао да свој товар остави у Амстердамској луци. Брод је био у најму шпедитерске компаније „Trafigura Beheer“ и превозио је нафтне деривате. Истакање оваквог товара регулисано је Марполским протоколом из 1978. Када је материјал источен, радници амстердамске луке осетили су мирис покварених јаја, што није уобичајено код таквих товара. Лука Амстердам је након тога тражила додатну наплату за збрињавање оваквог отпада што је „Trafigura Beheer“ одбацио, рекавши како „цена није оправдана“. Након тога, Лука Амстердам враћа отпад на брод и он одлази за Обалу Слоноваче, преко Естоније и Нигерије, где материјал преузима локална абиџанска компанија, за коју се шпекулисало да је подружница „Trafigura Beheer“.

Званичници ове шпедитерске компаније су изјавили како отпад у Амстердаму није тестиран на хидроген сулфид. Гласноговорник је додао и како „не може да каже да хидроген сулфида тамо нема али да би он био зачуђен да је то случај“.

Иначе овај изузетно отрован гас и приликом веома кратког излагања изазива мучнину, главобољу, слабост, вртоглавицу, иритације ждрела и очију као и проблеме са дисањем. Многи од ових сиптома се не појављују одмах. И при веома малим концентрацијама гас може да изазове смрт.

Извор[уреди]