Пређи на садржај

Нова зора наде за Обалу Слоноваче

Извор: Викиновости


12. април 2011.
Абиџан/ Обала Слоноваче (Beta-AP) - Аласан Утара, којег Уједињене нације признају за председника Обале Слоноваче, рекао је у уторак у телевизијском обраћању да „свиће нова ера наде“ у овој афричкој земљи након заробљавања бившег председника Лорана Багбоа.

Утара је рекао у обраћању нацији да „нова зора наде коначно свиће након четири месеца постизборне кризе, обележене губитком толиких живота“.

Багбо, који је месецима одбијао да призна пораз на председничким изборима, ухапшен је у понедељак са супругом у Абиџану после жестоких борби у том милионском граду. Њега су из запаљене председничке резиденције извукле снаге лојалне Аласан Утари, подржане француским тенковима и хеликоптерима.

Агенција Асошијетед прес пише да Багбо није желео да потпише саопштење на основу којег би формално пренео власт на Аласана Утару од којег је 28. новембра прошле године изгубио на изборима.

Утара је обећао Багбоу, његовој супрузи Симони и свима који су ухапшени „частан третман и поштовање њихових права“ и рекао да ће им се судити пред правосуђем Обале Слоноваче. Према подацима УН, више од хиљаду људи је погинуло у конфликту.

Извор[уреди]