Пређи на садржај

Тадић: Питање европских интеграција на преломној тачки

Извор: Викиновости


1. децембар 2011.
Бања Лука-  (Beta) - Председник Србије Борис Тадић поручио је да је питање европских интеграција за Србију на преломној тачки, да морају да се праве компромиси, који су болни, али, како је нагласио, улога политичара и јесте да проналазе „одржива и компромисна решења“.

„Да ли ће Србија са својим принципима, ставовима, црвеним линијама бити добродошла у Европску унију или не, видећемо. То је питање статуса кандидата, што је предуслов за отварање преговора који нас воде према чланству“, рекао је Тадић у интервјуу за бањалучки „Глас Српске“.

С друге стране је, према његовим речима, питање Косова и Метохије, што је системски проблем.

„Сви који су признали независност Косова не могу да негирају тај проблем који се види сваки дан на северу Косова. Потребно је пронаћи решење које је одрживо, функционално, које може да издржи испит времена, али и решење које није у корист само једне стране, него је компромис“, истакао је Тадић.

Он сматра да нема сврхе у томе да се оде на барикаде, „јер тамо нема шта да ради“, додајући да би то само погоршало ситуацију Срба на северу Косова.

„Суштина је у томе да донесемо одлуке, да се понашамо на начин који је одговоран и који предвиђа време испред нас. Зато сам ја са представницима Срба са Косова разговарао у кабинету и примао их увек, као што сам спреман и данас да их примим“, истакао је Тадић.

Он сматра да је „научена лекција“ о одласку на барикаде и на прву линију фронта.

„Ми Косово разумемо као наш простор, део нашег интегрисаног државног система. Нити желимо да признамо било какву независност Косова, нити ћемо се одрећи наших интереса“, поручио је председник Србије.

Извор[уреди]