Сто година од првог освајања Антарктика

Извор: Викиновости


12. децембар 2011.
Осло/ Норвешка (Beta-AFP) - Норвешки премијер Јенс Столтенберг допутовао је у понедељак на Јужни пол где ће бити прослављена стогодишњица од како је норвешки истраживач Роалд Амундсен први освојио најјужнију тачку на планети.

Норвешки премијер је на Јужни пол стигао са Новог Зеланда америчким авионом Херкулес Ц-130, а одмах по доласку кренуо је у обилазак на скијама.

„Скијање на Јужном полу. Прелепа дивља природа. Тек ту човек постане свестан величине Амундсеновог подухвата. Он и његови људи изградили су нашу поларну нацију“, написао је премијер на Твитеру.

Столтенберг је тек други шеф владе једне земље који је посетио Јужни пол. Прва је тамо 2007. године боравила премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк.

Амундсен је 14. децембра 1911. са још четворицом колега поставио норвешку заставу на Јужни пол након епске трке у којој је на другој страни био Британац Роберт Фалкон Скот. Британска екипа на челу са Скотом страдала је на повратку кући.

Америчка истразивачка поларна станица основана на Јужном полу 1956. добила је име Амундсен-Скот, а испред ње у среду ће бити откривена Амундсенова статуа од леда.

Извор[уреди]