Пређи на садржај

Статуета Јоаким Вујић Дари Џокић и Факултету драмских уметности

Извор: Викиновости

3. фебруар 2015.

Крагујевац / Србија (www.joakimvujic.com) Глумица Дара Џокић и Факултет драмских уметности Универзитета уметности у Београду овогодишњи су добитници Статуете Јоаким Вујић крагујевачког Театра, који ове године обележава 180 година постојања. Признања добитницима ће бити уручена 15. фебруара, на Дан позоришта, када ће се доделити Прстен са ликом Јоакима Вујића костимографу Ужичког позоришта Снежани Ковачевић, као и медаљон Министарству културе и информисања.

У јубиларној години, када Књажевско-српски театар обележава 180 година од свог оснивања, а у складу са Правилником о додели Статуете, жири је одлучио да додели две Статуете Јоаким Вујић. О додели Статуете је одлучивао жири који су чинили директор Књажевско-српског театра мр Војо Лучић, костимограф Снежана Ковачевић, драматург Марија Солдатовић и глумци Тихомир Станић и Милош Крстовић.

Образложење жирија

I - Најзначајније признање за допринос развоју позоришне уметности у Србији - Статуета Јоаким Вујић додељује се глумици која је јединственим глумачким изразом, снажном драмском личношћу и уметничким дометима допринела уздизању глумачке професије.

Овогодишња добитница Статуете Јоаким Вујић је глумица Дара Џокић.

Дарина посвећеност позоришту, глумачка бравурозност и зрелост, као и целоукан уметнички и друштвени ангажман представљају најбољи модел за угледање драмским уметницима који долазе.

II - Статуета Јоаким Вујић за допринос развоју позоришне уметности у Србији додељује се и Факултету драмских уметности (ФДУ), Универзитета уметности у Београду. У овој установи своје образовање стекле су генерације наших најзначајнији позоришних уметника: глумаца, редитеља, драматурга....

ФДУ је био и остао расадник талената који су се доказали у позоришту, на филму, телевизији и радију.

Ова установа је позната, пре свега, по плејади изванредних стручњака који су били и њени професори. Професори и студенти ФДУ од оснивања до данас доприносе унапређењу позоришне уметности и својим врхунским уметничким ангажманом континуирано обогаћују српску уметност и културу.

Статуета Јоаким Вујић добитницима ће бити уручене на Дан Књажевско-српског театра 15. фебруара 2015. године у Крагујевцу.

Крагујевац, 03. фебруар 2015. године Председник жирија, мр Војо Лучић

Извор[уреди]