Становништво масовно бежи из Либије

Извор: Викиновости3. мај 2011.
Либија -  (Beta) - Високи комесаријат УН за избеглице (UNHCR) саопштио је у уторак да је око 8.000 Бербера током викенда побегло из Либије у јужни део Туниса.

Портпарол УНХЦР-а Адријан Едвардс рекао је да су се они придружили хиљадама Либијаца који су већ прешли границу да би избегли борбе које воде побуњеници са снагама Моамера Гадафија.

Едвардс је рекао да је око 3.200 Африканаца из субсахарских предела такође побегло бродовима из Либије и стигло на италијанско острво Лампедуза у протеклих пет дана.

Истовремено, Међународна организација за миграције саопштила је да ће морати да обустави евакуације морем уколико се броду „Црвена звезда један“ не буде дозволило да се укотви на докове Мисрате. Она је саопштила и да је двоје људи умрло чекајући да НАТО, побуњеници и владине снаге дозволе евакуацију.

У Мисрати се воде борбе између побуњеника и Гадафијевих снага. Од недеље је лука у том граду на мети жестоких напада снага лојалних Гадафију, што скоро потпуно онемогућава евакуацију стотина избеглица из града.

Извор[уреди]