Сретко Калинић изручен Србији

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


25. август 2010.

Београд / Србија (РТС) Хрватске власти изручиле су ноћас припадника земунског клана Сретка Калинића Србији. То је први случај изручења хрватског држављанина другој земљи.

Хрватска је по решењу министра правде ноћас изручила Сретка Калинића Србији. Он је око 2 сата смештен у Окружни затвор у Београду

—портаролка Управе за изрвшење кривичних санкција Зорана Вучићевић.

Према сазнањима Радио-телевизије Србије (РТС), припадник земунског клана Сретко Калинић изручен је ноћас нешто пре 2 часа из Хрватске у Србију. Екстрадиција која је омогућена променама Хрватског устава и међудржавним споразумом двеју држава обављена је уз помоћ авиона Владе Србије. Државна летелица из Загреба превезла је Калинића до београдског аеродрома Никола Тесла, одакле је он пребачен у Централни затвор.

Калинић је само дан раније осуђен у Хрватској на осамнаест месеци затвора због поседовање лажних хрватских докумената. Сретко је у Србији правоснажно осуђен на 30 година затвора за учешће у атентату на премијера Србије Зорана Ђинђића, док је за многа убиства и отмице које су починили припадници земунског клана, осуђен на максималних 40 година затвора. Специјално тужиластво за организовани криминал у Београду против Калинића води истрагу за још три убиства па он у Србији има двоструки статус - осуђеника и притвореника. Пошто су процеси против њега вођени у одсуству, Калинић има права на тражење понављања суђења.

КОЈИ ЈЕ ТВОЈ КОМЕНТАР
Wikinews commentary.svg
Подели своје мишљење са нама.

Уколико затражи понављање ових поступака, до изрицања правоснажне пресуде боравиће у притворској јединици Специјалног суда или Окружном завору у Београду, док се не стекну услови за упућивање на издржавање казне, наводи Б92 на свом сајту

Сретко Калинић ухапшен је 8. јуна у Загребу пошто је на језеру у Ракитју на њега пуцао Милош Симовић а Србија је његово изручење затражила три дана касније.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg