Пређи на садржај

Србија подноси допунске аргументе против Хрватске

Извор: Викиновости


30. октобар 2011.
Хаг-  (Beta) - Србија ће у петак, 4. новембра, поднети Међународном суду правде допунске писане аргументе против Хрватске у спору у којем су две државе једна против друге поднеле тужбе за геноцид током сукоба у Хрватској 1991-95.

Хрватска је тужбу против тадашње СР Југославије поднела највишем суду УН у јулу 1999, а Србија је контра-тужбу суду доставила у јануару прошле године.

Власти у Загребу су крајем 2010. одговориле на контра-тужбу, а званични Београд има рок до 4. новембра да узврати на тај поднесак. Хрватска ће затим имати прилику да уложи још један писани одговор, а уколико стране не буду до тада одустале од тужби, главна усмена расправа могла би бити одржана 2013. године.

У обимном поднеску који ће у петак предати Међународном суду правде, Србија ће се, како сазнаје Бета, између осталог, позвати на пресуду којом је Хашки трибунал у априлу ове године осудио хрватског генерала Анту Готовину на 24 године затвора због прогона српског становништва из Книнске крајине, током и после операције Олуја 1995.

Према тој пресуди, тадашњи државни врх Хрватске, на челу са председником Фрањом Туђманом, учествовао је у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било трајно и насилно уклањање српских цивила са хрватске територије.

У прошлогодишњој контра-тужби, Србија је од највишег суда УН затражила да утврди да је Хрватска починила геноцид током операције Олуја, у намери да потпуно или делимично уништи крајишке Србе као етничку групу.

Извор[уреди]