Србија за мир заснован на међународном праву

Извор: Викиновости


25. септембар 2012.
Њујорк/ САД (Beta) - Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је у уторак у Њујорку да је Србија посвећена остварењу визије света у коме влада мир заснован на међународном праву.

Јеремић, који је за овогодишњу Генералну дебату предложио тему „Решавање међународних спорова мирним средствима“, истакао је да решења могу бити легитимна „само уколико се одрекнемо једностраних потеза“.

Јеремић је изразио уверење да, када се стране сложе, Генерална скупштина УН, путем консензуса, може бити „морални и политички гарант онога што је договорено“.

Подсетивши да је Србија, земља оснивач УН, крајем 20. века „потонула у поделе и сукобе“ и да су „разарање и братоубилачки рат који су уследили оставили дубоке ожиљке“, Јеремић је истакао да Србија „данас поново стоји пред светом уздигнуте главе“.

„Одлучни смо у намери да допринесемо заједничком интересу човечанства, као одговоран грађанин планете посвећен визији света у коме влада мир заснован на међународном праву“, рекао је Јеремић.

Јеремић је изразио наду да ће 67. заседање Генералне скупштине, којем он председава, бити запамћено у историји као „заседање мира“.

Извор[уреди]