Пређи на садржај

Соларни Импулс слетео у Кину

Извор: Викиновости
„Солар импулс 2“
Слика: Hornet Driver.

31. март 2015.
Кина/ Мјанмар (Beta-AFP) - Авион на соларни погон слетео је у уторак рано ујутро у Чунгкинг, у централном делу Кине, завршивши пету деоницу пута око света којим се промовише употреба обновљивих извора енергије.

Пут од Мандалеја, у Мјанмару, до Чунгкингa трајао је више од 20 сати.

Организатори лета саопштили су да су пилоти морали да високо уздигну авион преко планинског предела на југу Кине и да су морали да носе маске са кисеоником, а да је у кабини темература пала на минус 20 степени.

„Соларни импулс 2“ је на пут око света полетео из Абу Дабија 9. марта, а до сада је имао 4 станице. Следећа дестинација је Нанђингу, на источној кинеској обали, одакле ће полетети на први прекоокеански, петодневни пут до Хаваја.

Авион „Солар импулс 2“ лети без горива, а струју добија из 17.000 соларних ћелија постављених на крилима распона 72 метра. Летелицом на смену управљају швајцарски пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг. Очекује се да етапни лет око света, с паузама, траје пет месеци. „Солар импулс 2“ је до сада постигао два рекорда - најдужи пут пређен у једном лету и највећа брзина у односу на земљу.

Ово путовање привукло је широм света велику пажњу људи који соларни погон виде као гориво будућности, извор чисте, обновљиве енергије.

Извор[уреди]