Пређи на садржај

Снимљено како вирус напада ћелију

Извор: Викиновости


12. фебруар 2013.
Хјустон/ Тексас (VOA) - Док се људи широм света боре са болестима изазваним вирусима, укључујући овогодишњи сој вируса грипа, истраживачи настоје да потпуно разоткрију како вируси делују и како успевају да продру у ћелије живих организама – од бактерија до људи.

У медицинској школи Тексашког универзитета у Хјустону патолог Џун Лу, уз помоћ снажног електронског микроскопа, посматра бактерију ешерихија коли и вирус Т-7 који је напада. Лу каже да су до сада научници само нагађали како вирус убације свој генетски материјал у ћелију, јер се то догађа тренутно.

„Пре убацивања немају канал за то. Али чим га убаце, канал нестаје па га заправо никада не видите“, објашњава Лу.

Уз помоћ микроскопа Лу разгледа тренутно замрзнути раствор пун бактерија и вируса.

„Када га замрзнете то је као да имате укочену слику неког процеса. То је важан део студије јер смо успели да укочимо ту прелазну фазу коју нико пре није видео“, каже Лу.

Нова технологија примењена је за сада на само једном вирусу, али би могла да буде искоришћена и за проучавања многих других вируса – од грипа до ејдса. Професор биологије на Универзитету државе Тексас, Иан Молину, припремио је узорке вируса за ову студију.

„Ако пронађемо начин за спречавање било које од више фаза продирања генетског материјала у ћелију, то ће отворити могућност за проналажење нових лекова против вируса“, каже Молину.

Ова анимација припремљена за магазин Наука показује како вирус користи своје длачице да практично „хода“ по површини ћелије.

„Када стане, све своје ноге спушта и фиксира на површину ћелије и тада почиње процес инфекције“, објашњава Молину.

Професор Молину каже да се труд научника исплатио јер је тим искористио посебне експертизе сваког од њих.

„Одлично сарађујемо и сада посматрамо и друге вирусе“, каже он.

Молину додаје да сваки напредак у разумевању како вируси функционишу приближава истраживаче откривању начина како да их победимо и спасемо људске животе.

Извор[уреди]