Слонови ипак не преду

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. август 2012.
Берлин-  (Beta-AFP) - Најдубљи тонови гласова слонова могу се чути на удаљености од десет километара, а научници су сада открили како их производе, објавила је америчка телевизија Ен-Би-Си (NBC).

Те гласове слонови производе на исти начин на који људи говоре: пропуштањем ваздуха кроз гласне жице. Слонови, међутим, могу произвести далеко ниже тонове него људи, јер су гласне жице слонова осам пута дуже. Главне компоненте тих звукова имају фреквенцију нижу од 20 херца - исувише ниску да би их људско уво регистровало.

Постоје два начина на који се гласне жице покрећу и производи глас. Први је активна контракција мишића - мишићи грла се скупљају и скраћују, чиме се ствара вибрација гласних жица. Тако мачке преду. Други начин је покретање гласних жица ваздухом из плућа, начин на који људи говоре и певају.

Кристијан Хербст и његове колеге са Универзитета у Бечу истражили су како слонови стварају звук на једној животињи која је у берлинском зоолошком врту угинула природном смрћу.

Истраживачи су његов гркљан поставили на цев кроз коју су пропуштали влажан и топао ваздух како би имитирали дисање. Ако би се на тај начин добиле вибрације које се поклапају са нискофреквентним сигналима живих животиња, налази би подржали претпоставку да вибрацију гласних зица код слонова ствара пропуштање ваздуха из плућа. У супротном би било доказано да слонови гласове производе методом предења.

Вибрације су се поклопиле, што ипак не искључује предење у потпуности, мада наговештава да се нискофреквентни звуци највероватније стварају као и људски гласови.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg