Пређи на садржај

Слободне жене балканске

Извор: Викиновости
Љиљана Благојевић
Слика: Laslovarga.

8. септембар 2013.


Још једна надолазећа пријатна културна јесен у Канади. Љиљана Благојевић по трећи пут гостује у Канади, овај пут партнерка јој је Љиљана Лашић којој је ово прво гостовање у Канади. Београдско драмско и Београдско народно позориште уједињеним снагама преко својих најбољих глумаца две Љиљане, Благојевић и Лашић долазе у Канаду са представом „Слободне жене балканске“.

Још једна прилика коју је Студио 011 омогућио да познаваоци и љубитељи позоришне уметности из Канаде уживају у актуелним културним догађајима из Србије. Позоришна представа ће се гостовати у шест канадских градова Отави, Торонту, Киченеру, Ванкуверу, Едмунтону и Калгарију.

Кажу да је забава увек тамо где су и жене, и то не било какве већ слободне, Балканске. „Слободне жене балканске” је прича о две жене. Шверцерка и „естрадна уметница” Славујче (Љиљана Благојевић) и професорка Ката, патриотски настројена (Љиљана Лашић) живе и преживљавају своје никада лагодне дане. Представу је режирала Нађа Јањетовић, костимограф Мира Чохаџић, композитор М. А. Расински и сценограф Владислав Лашић


Викицитати „Као да сам била видовита. Комад је написан пре одвајања Србије и Црне Горе, а те две жене су се нашле на ничијој земљи. Како време пролази, представа је све актуелнија. Јер, своју судбину тешко одвајамо од судбине земље којој припадамо. На прузи Београд-Бар, ове две жене живе судбине своје отаџбине. Сверцерка и патриота, свака са својом идејом, са својом муком, а обе су жене од духа и срца ... Неки истину саопштавају великим речима, кроз сузе, ја сам своје истине казала кроз СМЕХ! Смех је одувек био велико уточиште мога народа. У срећама, у несрећама, смех нам је често замењивао хлеб ... Овде на Балкану, док возови пролазе... Неким другим пругама.“
(Љиљана Лашић)
Лица

Анђелика, Енџи - патриота, оптимиста, хуманиста ... Љиљана Благојевић

Катарина, Ката - професор историје, циник, шверцерка ... Љиљана Лашић

Спољашње везе[уреди]

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Новинар Викиновости Лале