Скинуте двојезичне табле у Вуковару

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

2. септембар 2013.
Вуковар/ Хрватска (Beta) - Око 100 демонстраната у Вуковару на силу је у понедељак скинуло постављене плоче исписане ћириличним и латиничним писмом.

Вуковарска улица
Слика: Cordless Larry.

Дошло је и до кошкања с полицијом, која није успела да их спечи да на силу скину табле. Плоче су прво разбијене чекићем, а потом скинуте. Из Штаба за одбрану хрватског Вуковара најавили су на конференцији за новинаре да ће „Вуковар до петка прокључати“.

Према последњим информацијама, демонстранти су успели са скину или разбију све двојезичне табле међу којима и таблу са зграде полиције.

Уставни закон о заштити права националних заједница и мањина налаже да свака национална мањина која чини више од трећине становништва неке локалне самоуправе има право да на њеном језику и писму буду постављени јавни натписи и ознаке. Према последњем попису становништва, у Хрватској има око 20 општина и градова у којима припадници српске мањине чине више од трећине становништва.

Највећи отпор према ћирилици присутан је у Вуковару и подстиче углавном од десних странака и удружења ветерана последњег рата.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg