Сенат усвојио закон о задуживању

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Обама потписује законски предлог.
слика: Pete Souza.

2. август 2011.
Вашингтон-  (VOA) - Председник Барак Обама потписао је законски предлог који предвиђа смањење државних трошкова и подизање границе за задуживање, убрзо након његовог усвајања у Сенату. Тим потезом спречено је неминовно банкроство земље и окончана жестока политичка битка у погледу задуживања земље.

Компромисни предлог, о којем су сагласност постигли републикански лидери и председник Барак Обама, претворен је у закон 10 сати пре него што је администрација остала без новца за отплаћивање дугова. Претходно је усвојен у Сенату, са 74 гласа за и 26 против. Председник Обама је, убрзо након гласања, у Белој кући критиковао законодавце, оценивши да је дужничка криза била само још једна препрека неопходном опоравку.

„Неизвесност у погледу подизања граница задуживања је вероватно уздрмала компаније и потрошаче и била само препрека опоравку који нам је потребан и могли смо у потпуности да је избегнемо.“

Обама је такође додао да је усвојени предлог први, али не и једини корак -потребан за опоравак америчке економије.

„С обзиром на то да не можете да смањите дефицит само резањем потрошње, биће нам потребан избалансиранији приступ. Да, то значи уношење одређених измена како би се заштитили здравствени програми попут медикера, како би могле да их користе и будуће генерације. То такође значи реформисање пореског система како би најбогатији Американци и највеће корпорације плаћале свој део. Значи и укидање субвенција нафтним компанијама и затварање рупа у пореском систему које помажу милијардерима да плаћају нижу пореску стопу од наставника и медицинских сестара“.

Законски предлог је синоћ прошао најтежи тест када је усвојен у Представничком дому са 269 гласова за и 161 против. Према одредбама предлога, америчка влада ће моћи да настави да позајмљује новац до краја 2012. године, у замену за постепено смањење државних трошкова током наредних 10 година у укупној вредности од готово хиљаду милијарди долара. Влада је можда је избегла банкротство, али се поставља питање да ли ће успети да избегне снижавање кредитног рејтинга. Секретар за финансије није сигуран.

На питање новинара да ли ће цео процес допринети снижавању рејтинга, Тимоти Гајтнер је рекао: „Не знам. Тешко је рећи. Мислим да је ово добар резултат, али је процес био ужасан“.

Просечни Американци скептични су у погледу усвојеног плана:

  • „Реч је о само привременом решењу. Мислим, међутим, да нису могли да ураде ништа друго због кратког временског периода. Нису могли да постигну боље решење“.
  • „Да то нису урадили, економија би доживјела крах, што не можете да дозволите. Надам се да ће барем у потпуности изменити порески систем у наредних седам или осам година“.
  • „То је смешно. Ништа их неће спречити да троше новац. И зашто би, када им то доноси гласове“.

Предвиђено је и оснивање двостраначке буџетске комисије чији задатак ће бити да пронађе додатне уштеде од хиљаду и 500 милијарди долара. Ако јој то не пође за руком, аутоматски ће ступити на снагу додатна смањења трошкова.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg