Пређи на садржај

Светозар Рапајић добитник статуете Јоаким Вујић

Извор: Викиновости

9. фебруар 2021.

Крагујевац / Србија Овогодишњи добитник Статуете Јоаким Вујић која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији је професор и редитељ СВЕТОЗАР РАПАЈИЋ. Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Анђелка Николић, редитељка и председница жирија, Миланка Берберовић, костимографкиња и прошлогодишњи лауреат, Јелена Јањатовић, костимографкиња, Нада Јуришић и Исидора Рајковић, глумице и Милош Крстовић, глумац и директор Књажевско-српског театра.

Статуета Јоаким Вујић

Светозар Рапајић, рођен у Сплиту 1942. године. Гимназију је завршио у Новом Саду. Режију на Факултету драмских уметности (тадашња Академија за позоришну уметност) у Београду уписао је 1961. у класи професора Вјекослава Афрића. Званично је дипломирао 1969. године. У периоду од 1965. до 1973. године стални је редитељ Савременог позоришта у Београду. Режирао је у позориштима у Београду, Подгорици, Вршцу, Зрењанину, Шапцу, Лесковцу, Нишу и Врању.

На Академији (данашњем ФДУ) изабран је за асистента на предмету Позоришна режија 1971. До одласка у пензију 2009. његов професионални живот првенствено је везан за педагошки рад на Факултету драмских уметности. Године 1979. изабран је за доцента, 1984. за ванредног професора, а 1989. за редовног професора. Дуги период био је шеф Катедре за позоришну и радио режију, продекан ФДУ од 1977-1981. и од 1983-1987, декан ФДУ од 1987-1991, проректор Универзитета уметности од 1991-1998. Предавао је глуму у балетској школи Лујо Давичо од 1973-1987, док је предмет Сценска култура предавао на Универзитету у Београду (Учитељски факултет) и на Универзитету у Крагујевцу (Учитељски факултет у Јагодини), а глуму на Факултету уметности Универзитета у Приштини од 1992-2009. као и глуму и позоришну режију на Академији умјетности у Бањалуци од 2000-2009. По одласку у пензију изабран је у звање професора емеритуса Универзитета уметности у Београду.

Поред наставе Позоришне режије креирао предмете Музичко позориште, Теорија режије и Методи уметничко-истраживачког рада на мастер и докторском нивоу. Објавио је велики број текстова из области режије, драматургије, театрологије, музичког позоришта и педагогије и учествовао на великом броју научних симпозијума у Србији и иностранству. Преводио са енглеског, немачког, француског, италијанског и руског језика. Између бројних награда и признања, издвајају се две Стеријине награде за театрологију Јован Христић, за књигу Драмски текстови и њихове инсценације 2014. године и за књигу Музичко позориште као уметничка синтеза 2020. године.

Богата стваралачка и педагошка каријера и немерљив допринос у одгајању огромног броја драмских уметника, редитеља и глумаца на читавом нашем говорном подручју, током готово пола века, квалификовао је господина Светозара Рапајића, професора емеритуса да се његово име нађе међу добитницима Статуете Јоаким Вујић.

Статуета Јоаким Вујић биће свечано уручене 15. фебруара, на Сретење Господње, када крагујевачко позориште обележава 186 година од свог оснивања.

Извор[уреди]